Nieuws‎ > ‎

Luchtige zomerontmoetingen

Geplaatst 11 jul. 2016 10:14 door Lieneke Hagenaars-Keus
Woensdag 13 juli: ‘De ander en ik’
inleiding door Frans Fockema Andreae.
Remonstrantse Gemeente, Laan van Meerdervoort 955, Den Haag
Aanvang: 17.30 uur aansluitend een hapje en een drankje.

Op woensdag 13 juli vertelt Frans Fockema-Andreae over zijn ervaringen met Syrische vluchtelingen toen hij predikant was in Twente. Hij deelt met ons zijn herinneringen aan die tijd en hoe hij denkt over de opvang van vluchtelingen nu. 
Aansluitend kunnen we genieten van een hapje en een drankje. 
De toegang is gratis, maar voor de versnapering vragen we een ‘vrijwillige’ bijdrage die we ten goede willen laten komen voor een vluchtelingproject.

Zaterdag 16 juli: ‘Geur, kleur en smaak’
open tuinmiddag met Vanessa van Koppen en Hanneke Kastelein.
Vrijzinnigen NPB Wassenaar, Lange Kerkdam 46, Wassenaar
Aanvang 14.30 tot 16.30 uur Aanmelden niet nodig.

Om het kerkgebouw van de Vrijzinnigen NPB in Wassenaar ligt een bijzondere kerktuin, vol met planten die verbonden zijn met bijbelverhalen of christelijke legenden. Hanneke Kastelein kent al deze planten als geen ander en zal u het een en ander vertellen over deze bijzondere verzameling. 
Vanessa van Koppen, bekend van haar kooksite ‘Sacré Cuisine, over eten en christelijke feesten’, heeft onlangs een nieuw kookboek gepubliceerd, De rijke wereld van kloosterkruiden. Zij zal daar iets meer over vertellen, enkele recepten voor ons uitleggen en ons laten genieten van wat je onder andere met de kruiden uit de NPB-tuin kan doen. Wat dacht u van lavendel koekjes of muffins met ijzerhart? Kortom het wordt een geurige, kleurige en smakelijke middag!

Donderdag 21 juli: Wandeling langs beelden in het Zuiderpark
Apostolisch Genootschap, Loevesteinlaan 170 (t.o. Almeloplein), Den Haag
Aanvang: 13.30 tot 16.00 uur. Toegang vrij.

Het gebouw van het Apostolisch Genootschap ligt aan de rand van het Zuiderpark. 
Na ontvangst met koffie of thee maken we onder leiding van Hans en Joke Wolthuizen een wandeling langs de verschillende beelden die het park rijk is.
De wandeling gaat over gebaande wegen (ook geschikt voor rollators).

Woensdag 17 augustus: ‘Een luchtige zomeravond met Erasmus’
lezing in woord en beeld door Jannie Nijwenning en Nelleke Kan
Doopsgezinde Kerk, Paleisstraat 8, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur. Vooraf koffie, aansluitend een glaasje wijn.

Hoe zou het toch komen, dat een man uit Rotterdam al een eeuwtje of vijf zovelen kan blijven inspireren? 
Dat wordt de centrale vraag tijdens een luchtige zomeravond over Desiderius Erasmus (1466-1536) in de Doopsgezinde kerk.

Erasmus dacht over van alles na en hield van discussie daarover, had gevoel voor humor, reisde veel door Europa en koesterde zijn vriendschappen. Precies 500 jaar geleden bracht hij het Novum Instrumentum uit, het Nieuwe Testament opnieuw vanuit het Grieks in het Latijn vertaald met commentaar.

Hoewel Erasmus priester was, vertoonde hij zich regelmatig in het gezelschap van dames als de Vrede of de Zotheid. Deze dames weten zijn visie op allerlei zaken opvallend goed te verwoorden en zij amuseren ons nog altijd. De discussies die hij losmaakt vinden we terug in diverse kunstwerken in Erasmus’ eigen tijd en daarna, tot op de dag van vandaag!

Woensdag 24 augustus: ‘De spiritualiteit van Vincent van Gogh’, lezing door drs. Katrijne Bezemer
Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen, Rozenboomlaan 119, Voorburg.
Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

Vincent van Gogh geldt heden ten dage als een van de grootste Nederlandse schilders. In zijn eigen tijd was hij miskend. Dat hij zo in de war raakte dat hij een stuk van zijn oor afsneed en later de hand aan zichzelf sloeg, weten velen. Minder bekend is dat Vincent van Gogh eigenlijk predikant wilde worden. Hij is elfs enige tijd als predikant werkzaam geweest in de mijnstreek, de Borinage. Pas na het mislukken van deze carrière legde hij zich op de schilderkunst toe. Maar was daarmee zijn wens om mensen een religieuze boodschap door te geven voorbij? Volgens mijn visie is van Gogh altijd predikant gebleven en zie je zijn religieuze opvattingen in zijn werken terug. In de lezing wordt aan de hand van diverse schilderijen van Van Gogh over het spirituele aspect van zijn leven gesproken.

Drs. Katrijne Bezemer is historicus en theoloog. Zij is werkzaam als voorganger bij Vrijzinnigen Nederland Voorburg-Sassenheim bij Vrijzinnig
Centrum De Hoeksteen en in Zuid-Kennemerland . Haar interessegebieden zijn de gnosis en de mystiek.
Comments