Nieuws‎ > ‎Nieuws Archief‎ > ‎

Poortlezingen, de kunst van twijfelen en geloven

Geplaatst 1 sep. 2013 11:59 door Website Manager   [ 10 jun. 2014 03:40 bijgewerkt ]
Op zondagmiddagen van 15.00 – 16.30 uur in de kerk, vrije toegang, een ieder is welkom!

De serie Poortlezingen over ‘De kunst van twijfelen en geloven’ loopt ten einde. Begonnen met een lezing over Sebastiaan Castellio (1515-1563), wiens gelijknamige tractaat uitgangspunt voor deze reeks is, werd deze voortgezet met een drieluik over ‘Lof der twijfel’ van Peter Berger en Anton Zijderveld. De volgende lezingen staan nog op het programma:

16 maart, thema ‘Grenzen van de twijfel’ (Eric Cossee)
In deze derde en laatste lezing van het drieluik over ‘Lof der twijfel’ staat het thema ‘Grenzen van de twijfel’ centraal. 
Er zijn voldoende redenen voor een twijfel aan de twijfel. We kunnen leven met een behoorlijke dosis onzekerheid over onze cognitieve definities van de werkelijkheid (inclusief die van onze religieuze wereldbeschouwing), terwijl we tegelijkertijd in staat zijn met zekerheid morele oordelen te vellen. Een dergelijke zekerheid is gebaseerd op een zich historisch ontwikkelende zienswijze van wat het betekent menselijk te zijn. Schending van fundamentele mensenrechten is van twijfel uitgezonderd.

Slotlezing 11 mei ‘Hoe nodig is het te geloven?’ (Marius van Leeuwen)
Deze vraag stelt Marius van Leeuwen zich in deze Poortlezing, gebaseerd op zijn afscheidscollege als hoogleraar van het Remonstrants Seminarium. 
Hoewel in de moderne tijd geloven geen vanzelfsprekendheid, geen must meer is, blijft de optie ‘geloof’ wel open. Als dan het geloof waar men voor kiest ook maar open blijft: open voor redelijk denken, en voor de mogelijkheid dat de waarheid ook bij anderen is. Dit heeft niets met relativisme te maken. Het is heel goed mogelijk om vol te houden dat de waarheid die jij ziet ‘waarheid-voor-jou’ is  -  niet meer, maar ook niet minder.
Over de spreker: de wieg van Marius van Leeuwen (1947) stond in de Delftse remonstrantse pastorie. Begin jaren 1970 was Marius hier studentenpastor, met een opdracht vanuit onze Gemeente. Marius verheugt zich op een weerzien met zijn vroegere gemeente en geboortestad; laten wij zorgen voor een warme ontvangst!Comments